+36 30 485 32 51 fulop@akacia.eu

MEDICAL CANNABIS

A KENDER TÖRTÉNETE

A távoli múlthoz hasonlóan napjainkban is használatos a kender a jelentős gyógyhatása miatt. Az utóbbi időben számos tudományos vizsgálat született, amely elismerte a kender hatékonyságát az orvostudományban. A kender története kéz a kézben jár a gyarmatosítás történetével és az emberi közösségek fejlődésével.

A növény ellenálló és alkalmazkodó képességének köszönhetően, felhasználása fokozatosan elterjedt az összes kontinensen. Őseink kender papírt-, ruhákat, olajokat, impregnáló szereket és színezéket készítettek belőle. Meglepő módon az újrahasznosítással már a múltban is törődtek. Régi vitorlákat és a ruhákat dolgoztak fel papírnak. Érdekességként megemlíthetjük, hogy 1640-ben Connecticut állam kormányzója elrendelte, hogy minden földtulajdonos, termesszen kendert. Többek között George Washington és Thomas Jefferson, az Amerikai Egyesült Államok elnökei, a legnagyobb kendertermelők közé tartoztak az amerikai kontinensen.

A kender művelésének visszaesése elsősorban a következő eseményeknek volt köszönhető: A 19. században javult a pamutfeldolgozás technológiája, eltörölték a rabszolgaságot (mely addig olcsó munkaerőt biztosított a kemény kenderipari termelésben), továbbá a 20. században felfedezték a szintetikus szálak készítését. A kender sokoldalúságának és alacsony környezeti terhelésnek köszönhetően manapság egyre inkább hajlandóság mutatkozik az újrahasznosítására, elsősorban Európában és Észak-Amerikában. A világ tudósai nagy figyelmet fordítanak a kender gyógyászati célú felhasználására a mindennapi életben.

MI IS AZ A KENDER?

Kendernek nevezzük a különböző kannabisz növényeket, melyeket a rostjukért és a magjukért termesztenek. A rost és magok hihetetlenül értékes alapanyagok, aminek köszönhetően a kendert gyakran nevezik “készpénz gyárnak” is. A kender egy nagyon bőtermő növény, mely nagyon változatos talajviszonyok mellett is rendkívül gyorsan fejlődik. A kendert számos civilizáció már több mint 12.000 éve termeszti ipari célokra. Az ipari kender kiváló rostját a kötél-, vászon- és papíripar hasznosította leginkább, míg meg nem jelentek az alternatív textil és szintetikus anyagok ezeken a területeken. Bár Kína volt a legnagyobb kendergyártó az elmúlt években, a többi … [további információk]

MIÉRT A KENDER?

A Kender jelentős gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, fájdalomcsillapító, antibakteriális és vírusellenes hatással rendelkezik. A kender felhasználása nem csak súlyos megbetegedések esetén lehet hatékony, hanem elsősorban lokálisan, kenőcsök és tinktúrák formájában hozhat enyhülést és gyors javulást hétköznapi egészségügyi problémáknál. Ez különösen az életmóddal és az öregedéssel összefüggő betegségek területén nyert bizonyítást.

A kendermag és a kendermag- olaj az esszenciális zsírsavak legjobb forrásainak egyike. Eltekintve egy kevés gamma-linolénsavtól, az omega-3 és omega-6 zsírsavak tökéletes, azaz 3:1 arányát tartalmazza. (Az emberi bőr zsírsav tartalmának aránya 4: 1). A kendermag tartalmazza mind a nyolc esszenciális aminosavat. Az „esszenciális ” kifejezés azt jelenti, hogy az emberi szervezet nem képes előállítani ezeket az aminosavakat, ezért ételből kell őket megszereznie. Naponta egy marék kendermag képes fedezni egy felnőtt szervezet fehérje- és zsírsav igényét.

MIK A KANNABINOIDOK?

A kannabinoidok a Kannabiszban (” Cannabis sativa “) jelen lévő terpenophenolok egy kémiai csoportja, mely az élő állatok ideg- és immunrendszerében természetes módon fordulnak elő. Tágabb értelemben a kannabinoidok olyan anyagok csoportja, amely szerkezetileg hasonló, mint a tetrahidrokannabinol (THC) vagy kötődik a kannabinoid receptorokhoz. A kémiai meghatározás magában foglal különböző eltérő kémiai osztályokat: a klasszikus kannabinoidok szerkezetileg THC hasonlatosak, a nem klasszikus kannabinoidok, aminoalkylindolok, eikozanoidok az endocannabinoidok csoportjához csatlakoznak, a kinolinok, arylsulphonamidok, és további vegyületek, amelyek nem esnek ezekbe a szabvány osztályokba, de kötődnek a kannabinoid receptorokhoz. A “kannabinoid” megnevezés hivatkozik a vadkenderben talált különleges, másodlagos anyagcseretermékek csoportjára is, amelyek felelősek a növény sajátos farmakológiai hatásaiért.;[további információk]

ORVOSI KANNABISZ

CANNABINOID-BASED MEDICINE

Raphael Mechoulam, Ph.D., a jeruzsálemi Héber Egyetem Gyógyászati tanszékének Lionel Jacobson professzora már több mint negyven éve dolgozik a kannabinoid kémia területén. (A “kannabionid kémia” kifejezést Ő alkotta meg.). Dr. Mechoulam a világ egyik elismert kannabinoid alapú gyógyszer szakértője. Úttörő felfedezései mellett több száz tudományos cikkel és egy könyvvel – „A kannabionidok mint gyógyászati segítők„ – járult hozzá a kannabisz kutatásához. Dr. Mechoulam a Nemzetközi kannabinoid kutatók társaságának az elnöke volt, számtalan díjat, és elismerést kapott a témához való kiemelkedő hozzájárulásáért. ;[read more]

DR. ROBERT J. MELAMEDE, PHD.

Dr. Robert Melamede has a Ph.D. in Molecular Biology and Biochemistry from the City University of New York. Dr. Melamede retired as Chairman of the Biology Department at University of Colorado, Colorado Springs in 2005, where he continues to teach and research cannabinoids, cancer, and DNA repair. Dr. Melamede is recognized as a leading authority on the therapeutic uses of cannabis, and has authored or co-authored dozens of papers on a wide variety of scientific subjects. Dr. Melamede also serves on the Editorial Board of The Journal of the International Association for Cannabis as Medicine,… [read more]

DR. LUMIR ONDREJ HANUS

Lumír Ondrej Hanus is a Czech analytic chemist and a leading authority in the field of cannabis research. In 1992, he and William Anthony Devane isolated and first described the structure of anandamide, an endogenous cannabinoid neurotransmitter. Doc. RNDr. Lumir Ondrej Hanus, DrSc., Dr.h.c. Lumír Hanus was born in 1947 in Olomouc, in what was then Czechoslovakia. He is a distant relative of a Czech chemist Josef Hanus (1872–1955). In 1966, Hanus entered as a student the Faculty of Science of Palacky University Olomouc. In 1970, a professor Zdenek Krejci of the Faculty of… [read more]

INTERESTING FACTS ABOUT HEMP

Buddhist tradition says that during six steps of denial, which led him to enlightenment, Buddha ate one hemp seed per day.
Notes about state banquet of Chinese dynasty Chou (approx. 1000 B.C.) shows that boiled hemp seed was a part of cereal meals.
Till 1983 hemp paper made 75% of the world paper production.
After years of research Henry Ford made cars with plastic bodywork. The solidity of the material was provided by mixture of cellulose fiber, including hemp. It resists 10 times stronger hit than steel without changing its shape.
Thanks to its high protein intake hemp seed can be used as a … [read more]