+36 30 485 32 51 fulop@akacia.eu

MI IS AZ A KENDER?

A kender a kannabisz különböző fajtáiból termesztik a különösen értékes rostjáért és magjáért. A kender nagyon szapora, gyorsan növő, igen változatos talajviszonyokat is elviselő növény. A kendert már több mint 12.000 éve számos civilizáció termeszti ipari célokra. Az ipari kendert hagyományosan kötél-, vászon-, papír- és ruházati ipar számára termesztették, amíg alternatív megoldások nem kerültek napvilágra ezen a területen. Bár az elmúlt években Kína volt a legnagyobb kendertermelő, mára már Ausztrália és Kanada is felzárkózott. Az Egyesült Államokban törvénybe ütközött a kendertermesztés, a legtöbb helyen illegális a marihuana használata, de megjelent a kendermagolaj,a kender alapú műanyagok és építőanyagok, illetve egyéb kenderből készült termékek. A kender valójában egy csodálatos növény, hatalmas potenciállal, hogy számos iparágat felvirágoztasson.

A hagyományos kender nyers rostja nagyon durva, aminek köszönhetően jól felhasználható kötélkészítésnél, de kevésbé alkalmas a ruhaipar számára, különösen figyelembe véve az érzékeny emberi bőrt. A kender nemesítésével a növények rostja elvékonyodott, meglágyult, így már alkalmassá vált a textílipar számára is.

Az ipari kender újra termesztése az Egyesült Államokban erősen szabályozott, de a szomszédos Kanada is sikeresen termeszt kendert az ipar számára. Amióta újra legális a növény termesztése Kanadában, a kenderipar egy virágzó, több millió dolláros iparággá nőtte ki magát. A textilipar mellett a kenderből készült építőanyagok ipara egy másik növekvő szegmense a területnek. Kanada mára vezető szerepet tölt be a kenderből készült étrend- és egészség piacon. A kanadai kender termékek megtalálhatók az Egyesült Államokban de számos más országban is világszerte.

A kenderrostok felhasználhatósága mellett kiemelhető a magas tápértékű kendermag is. A növény felhasználható biológiailag lebontható műanyagok, tüzelőanyagok, és különféle egyéb területeken is. A kenderből készült élelmiszerek – többek között a kender energiaszeleteket, kender salátaönteteket, kender tejet, kender fehérje turmixokat, kenderolaj kapszulákat és kender protein porokat – mellett néhány egészségügyi terméket is gyártanak már.

A KENDER TÖRTÉNETE

A kender használata visszanyúlik az új kőkori Kínába, kenderrostok lenyomatai találhatók Yangshao kultúra kerámiáján a Kr.e. 5. századból. A kínaiak később a kendert, ruha, cipő, kötél, és a papír egy korai formájának készítéséhez használták. A klasszikus görög történetíró, Hérodotosz (kb i.e.: 480) számolt be arról, hogy a Szkíta lakosság gyakran lélegzi be a kendermag füstjét, mind rituális mind pedig örömszerzés és ellazulás okán.

Elizabeth Wayland Barber textil szakértő a történelmi tényeket összefoglalva kijelenti, hogy a Cannabis sativa, megtermett és ismert volt az új kőkorban szerte észak európában (Németország, Svájc, Ausztria, Románia, Ukrajna) a kelet-ázsiában (Tibet és Kína) , de textilként való felhasználásra a nyugati országokban csak viszonylag későn, a vaskor idején került. Erősen gyanítom azonban, hogy a kender hirtelen nyugati elterjedésébenaz ie. I. évezredben a szerencse mellett szerepet játszott a dél-közép ázsiai lakosság dohányzási szokása is, ahol a kábítószer hatóanyagú növény eredetileg termett. A nyelvi bizonyítékok erősen támogatják ezt az elméletet, mind az idő mind pedig az elterjedés irányának tekintetében. “

A 2. században Palesztinában élő Zsidók is ismerték a kendertermesztést amire a Mishnában (Kil’ayim 2: 5) talált bejegyzés is utal, mely szerint különböző növények ( az Arummal együtt) időnként három évig fejlődnek míg a magból növény lesz. A késő középkori Németországban és Olaszországban a kender ételekbe is belekerült, pitéket és tortákat töltöttek vele, vagy leves készült belőle. Később Európában főként a rostjaiért termesztették, és kötélkészítéshez használták. Legnagyobb felvevője a fellendülőben lévő hajóipar volt, köztük Columbus Kristóf hajói is. A ruházati felhasználás nagyrészt vidéken összpontosult, de a minőségibb anyagok megjelenésével a városokban is elterjedt.

Az amerikai kontinensre a spanyol hódítók juttatták el a kendert és Chilében kezdték termeszteni 1545 körül. Ugyanakkor 1607 májusában Gabriel Archer Powhatan, a mai Virginiai Richmond területén azt tapasztalta, hogy az őslakosok a kendert haszonnövényként termesztik; 1613-ban Samuell Argall arról számolt be, hogy a felső Potomac partjai mentén termő vad kender jobb minőségű mint az Angliában termesztett. Már 1619-ben a Virginia polgárok első gyűlése elfogadott egy határozatot mely minden farmernek előírja a vad és indiai kender termesztését ültetvényeiken. A puritánok első ismert kenderültetvényét Új Angliában 1645-ben jegyzik.

Egyesült Államokban lassan engedélyezik a “Marihuana” használatot. Ennek ellenére ma a kendertermesztést törvény tiltja, de a második világháború idején a gazdákat arra ösztönözték, hogy termeljenek kendert madzagkészítéshez, hogy lecserélhessék a japánok által ellenőrzött területeken termelt manilai kendert. Az Amerikai Egyesült Államok kormánya készített egy oktató filmet ”kender a győzelemért” címmel, mely elmagyarázza a kender hasznosságát. 1937-ben adót vetettek ki mindenkire, aki kender kereskedelemmel foglalkozott. A Legfelsőbb Bíróság egy egyhangú döntése alapján ezt a törvényt alkotmányellenesnek minősítette a Leary v. Egyesült Államok perében, de végül így is kiszorult az 1970-ben hozott szabályozott anyagok listája alapján.

A második világháború idején, az Egyesült Államokban a kendert széles körben használták. A kenderből leginkább egyenruhák, vásznak, és kötelek készültek ebben az időben. A kender zömét Kentucky és a Midwest környékén termesztették. Történelmileg, a polgárháború előtti Kentucky gazdaságának egy jelentős részét a kendertermesztés tette ki. Az amerikai polgárháború előtt rengeteg rabszolga dolgozott a kenderültetvényeken.

A második világháború idején, 1942-ben az Egyesült Államokban készítettek egy rövid filmet, Kender a győzelemért címmel, rámutatva a kendertermesztés szükségességére a győzelem érdekében. A huszadik század elején, a gőzgép és a dízelmotor megjelenése a vitorlás hajók végét jelentette. A vas- és acél használata a hajótestek és huzalok területén tovább csökkentette a szerves kötélzet tengeri használatát. Kender mint alapanyag már régen kiesett a vitorlázás kegyeiből így ennek az iparágnak is leáldozott. Forrás: www.en.wikipedia.org

Adapted from: www.en.wikipedia.org