+36 30 485 32 51 fulop@akacia.eu

Mi a pikkelysömör?

Olyan krónikus gyulladásos bőrbetegség, amely túlzott bőraktivitással jár, amelynek a legfőbb megnyilvánulása a nagyobb vöröses, ezüstösen hámló tipikus pikkelyszerű gócok kialakulása. Meg kell értenünk, hogy egy multifaktoriális betegségről beszélünk, melynek genetikai okai, de egyéb más számos tényezője is hozzájárul a betegség mechanizmusának kiváltásához. Szükséges megemlítenünk egy esetleges ízületi komplikációt is, az úgynevezett pszoriatikus ízületi gyulladást, mely a betegek 30%-nál jelentkezik. A betegségnek számos kiváltó oka vagy tényezője lehet, mint például a fertőzések, vagy a stressz. A betegség lefolyását hátrányosan befolyásolhatják egyes gyógyszerek, alkohol, dohányzás, vagy akár anyagcsere-tényezők, mint például májbetegség vagy cukorbetegség.

Honnan ered a pszoriázis?

A pszoriázis krónikus, gyulladásos bőrbetegség. Genetikai úton öröklődik. Bőrünk hámsejtjei normális esetben a többrétegű hám legalsó rétegében “születnek”, és kb. 28 napig tart, míg a bőrfelszínre vándorolnak. Pszoriázis esetén azonban a sejt nagyon korán, gyakran 4 nap alatt, azaz 7-szer gyorsabban teszi meg ezt az utat. Ennyi idő alatt a sejtek nem tudnak normálisan kialakulni, „éretlenek” maradnak a bőr ezért lilás színezetű lesz. A betegséget leggyakrabban húszéves, majd negyven-ötven éves korban jegyzik. A nők esetében gyakran a változó kor idején, a hormonális változások okozhatnak bőrproblémákat. A betegség egyelőre nem gyógyítható, de a tünetei sikeresen minimalizálhatóak.
A pikkelysömör sikeres leküzdése érdekében, jó néhány alapelvet betartanunk: pszichés kiegyensúlyozottság, megfelelő mozgás, immunitás erősítése, változatos és kiegyensúlyozott étrend fenntartása, elegendő alvás és folyadék bevitel. Fontos a bőr ápolása, lehetőleg természetes kozmetikumokkal és növényi kivonatokkal. A cink és tőzegtartalmú kender kozmetikumok szintén alkalmasak. Próbálja ki a nyugtató természetes Atopicann kender krémet a pikkelysömör és ekcéma tüneteire hajlamos bőrfelületein. Az Atopicann nagy mennyiségű kenderolajjal, kendermag kivonattal és számos más hatékony hatóanyaggal finomítja, lágyítja és táplálja a bőrt, támogatja a regenerációt és nyugtató érzést nyújt.